Vaccination

UTFÖRSÄLJNING RESEVACCIN
Just nu har vi sänkt priset på en del av våra resevaccin för både barn och vuxna (se lista nedan).

Planerar Du någon resa framöver så passa på att vaccinera Dig redan nu. Många vaccin ger ett mycket långt skydd. 

Följande vaccin ger vi 200 kronors rabatt på (för ordinarie priser se länk längre ner på sidan): 

  • Havrix (vuxen)               Hepatit A
  • Bexsero                            Meningokock hjärnhinneinflammation typ B
  • Stamaril                           Gula febern

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker.

Prislista-Vaccin

__________________________________________________________________________

INFORMATION OM BÄLTROS OCH VACCINET SHINGRIX
Risken att drabbas av bältros ökar med åldern. Två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften drabbats. Alla som har haft vattkoppor kan få bältros och det vill säga nästan alla (98%) som är över 9-12 år.

När man haft vattkoppor kan man förenklat säga att vattkoppsviruset lägger sig och vilar i oss för att vakna till liv och orsaka bältros någonstans på kroppen när vårt immunförsvar av någon anledning blir svagare. Det kan bli svagare av t ex en annan infektion, av naturligt åldrande, stress, nedsatt immunförsvar, etc.

Symptomen börjar ofta med halvsidig bandformad smärta någonstans på kroppen. Därefter kommer en rodnad och många blåsor på samma område. Blåsorna sitter ofta kvar under 7-10 dagar och torkar successivt in. Utslagen kan komma var som helst på kroppen, även i ansiktet och i ögonen. Efter denna första period följer i 10-20% av fallen en så kallad ”postherpetisk neuralgi” som är en mycket smärtsamt nervsmärta som ibland kan vara i flera år. Det finns även andra följdsjukdomar bl a beroende på vilket område som drabbats t ex ögonsjukdomar och stroke. Oftast får man bältros endast en gång men man kan tyvärr drabbas flera gånger.

Drabbas man finns det behandling med tabletter som dämpar sjukdomsförloppet, förutsatt att man kommer till läkare inom 72 timmar efter att man fått symptomen på bältros och blåsor. Dessa tabletter är receptbelagda och tas 3 gånger per dag under 1 vecka.

Nu finns det dessutom ett riktigt bra vaccin även i Sverige som heter Shingrix som skyddar till över 90% avseende både själva infektionen och den postherpetiska smärtan. För fullgott skydd behövs två doser vaccin med två månaders mellanrum.  Exakt hur länge skyddet varar vet vi inte riktigt ännu men studier som gjorts visar på ett långt och bra skydd.

De vanligaste biverkningarna av vaccinet är smärta, svullnad, ömhet i den vaccinerade armen, men man kan även få feber, huvudvärk och mag-tarmproblem som t ex diarré. Dessa biverkningar brukar gå över på några dagar och kan lindras med vanliga receptfria smärtstillande mediciner.

Om man redan haft bältros kan man ändå vaccinera sig med Shingrix men man ska vänta ett år efter att man haft infektionen med att vaccinera sig.

Shingrix har funnits och är väl beprövat i både USA, Kanada och Tyskland och detta har skapat en stor efterfrågan. Nu har även vi i Sverige, som fjärde land i världen, fått tillgång till vaccinet, om än endast till vissa vaccinationsmottagningar.

Vi på Näsets Läkargrupp är glada över att vara en av dessa mottagningar.

_______________________________________________________________________

INFORMATION OM TBE
TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation med bestående men.

Viruset finns främst i Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala läns kusttrakter och de centrala och östra delarna av Mälarregionen men den senaste tioårsperioden har allt fler människor smittats och det geografiska utbredningsområdet för TBE-virus har ökat. Som exempel kan nämnas områden runt Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och områden i östra Skåne. 

Områden med smittorisk i Skåne (enligt Smittskydd Skåne):

  • Nordöstra Skåne: Området från Ryssberget i öster till Hässleholm i väster och norr om Kristianstad och söder om Broby-Sibbhult.
  • Östra Skåne: Skogarna strax norr om Åhus.
  • Sydöstra Skåne: Området mellan Löderups strandbad och Mälarhusen. Sandhammaren och Hagestads naturreservat. Skogarna runt St Olof.
  • Mellersta Skåne: Skogarna strax öster om och sydost om Höör.
  • Västra Skåne: Järavallens strövområde.

TBE-vaccin rekommenderas till:

  • fast boende och sommarboende samt personer som vistas mycket i skog och mark i områden med smittorisk.
  • resenärer som kommer att vistas i skog och mark på Åland, Baltikum eller i särskilda riskområden i Centraleuropa eller Östeuropa.

___________________________________________________________________________

Vi utför de vaccinationerna som behövs hemma och inför utlandsresor. (Se öppettider ovan.)

Prislista-Vaccination

Inför vaccinationsrådgivning ber vi dig att fylla i detta Frågeformulär.
Frågeformuläret lämnas in till oss på mottagningen. Är du vaccinerad hos oss tidigare och behöver påfyllnadsdos ska endast namn och personnummer fyllas i.

Viktigt att du tar med ditt gula kort / vaccinationskort.

 

ÖPPETTIDER
Öppet alla Onsdagar
kl 13-15 
Påfyllnadsvaccin samt TBE vaccination
kl 15-17  Rådgivning/resevaccin och även annan vaccinering

Observera att besökande till vår vaccinationsmottagning ombedes att vänta utanför mottagningen. Våra receptionister hämtar in Er efter hand då det finns plats i väntrummet. Det kan därför bli något länge väntetider än normalt. Tänk på att klä Er efter väder.

Välkommen!

Eva Ödén-Silver (Allmänläkare)
Kristian Riesbeck  (Infektionsläkare),  
Annika Kjellker (Leg sjuksköterska)
Katarina Hansen (Leg sjuksköterska)
Anna-Maria Palmberg (Leg sjuksköterska)
Christine Celander (Leg sjuksköterska)

Vi finns på Falsterbovägen 79 B i Höllviken.